Αθήνα, 29.09.2020

Η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, έχει καθιερωθεί μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου και μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι για όλους μας, η σωστή φροντίδα της καρδιάς. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της καρδιάς και η πρόληψη ως μέτρο, που μπορεί να σώσει ζωές. Επιπλέον, ο Σύλλογος θέλει να υπενθυμίσει, ότι η ομάδα που αντιπροσωπεύει, δηλαδή τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ανήκει στους ευπαθείς πληθυσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν συχνά προληπτικούς και διαγνωστικούς ελέγχους και ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καρδιά είναι ένα από τα βασικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και αποτελεί τον ισχυρότερο μυ του ανθρώπινου σώματος. Η καλή της υγεία θεωρείται επιτακτική ανάγκη, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών ετησίως, αφού το 80% των θανάτων οφείλεται σε στεφανιαίες και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιφέρουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, είναι το κάπνισμα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η κατανάλωση ποτού, το στρες, η ελλιπής άσκηση και φυσικά η μη υποβολή σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορούν να μειωθούν δραστικά, αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες και υιοθετώντας υγιεινούς τρόπους ζωής, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων ή να τον περιορίσουμε σε περίπτωση που έχουν ήδη εμφανιστεί. Οι «σύμμαχοι»  για τη φροντίδα της καρδιάς είναι:

  • Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή
  • Η συχνή σωματική άσκηση
  • Η διαχείριση του άγχους
  • Οι τακτικοί έλεγχοι της καρδιάς και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Συνοψίζοντας, το μήνυμα του Συλλόγου μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς είναι: «Αγαπήστε και φροντίστε την καρδιά σας, με την καρδιά σας.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment