ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 12 Ιουλίου 2013

«Η Καρδιά του Παιδιού» βραβεύει τους εμπνευστές του νέου της λογότυπου 54 σπουδαστές του ΑΚΤΟ παρουσίασαν τις προτάσεις τους, συμμετέχοντας στην κοινωνική πρωτοβουλία του Ομίλου

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των σπουδαστών του Ομίλου ΑΚΤΟ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για το σχεδιασμό του νέου λογότυπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών, «Η Καρδιά του Παιδιού». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον ΑΚΤΟ, το πλέον αναγνωρισμένο κολέγιο Τέχνης, Design & Media στην Ελλάδα, στο πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης και συνεισφοράς σε φορείς και ιδρύματα. Συμμετείχαν 54 σπουδαστές του τμήματος γραφιστικής, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Μάνο Διαμαντίδη, που με κέφι και έμπνευση παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο σπουδαστή Χρήστο Κοκκόρη σε μία εορταστική εκδήλωση με θέα την Ακρόπολη, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΑΚΤΟ στο Θησείο. Έπαινοι αποδόθηκαν στους Κωνσταντίνο Φούτρη, Κυριάκο Φιλιππή και Κατερίνα Λευθεριώτη, ενώ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις σε 9 ακόμη σπουδαστές. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» κ. Αθηνά Κολτσιδοπούλου ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση του ΑΚΤΟ και ιδιαίτερα την κ. Εύα Μαυρίδου διευθύντρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες για τις εμπνευσμένες τους προτάσεις. «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που βλέπουμε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες να δημιουργούν αντλώντας έμπνευση από τα παιδιά και τις οικογένειες που  υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού». Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να βλέπουμε ακόμα, μεγάλους ομίλους όπως ο ΑΚΤΟ, να αγκαλιάζουν την προσπάθεια και το έργο μας στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης», δήλωσε η κ. Κολτσιδοπούλου. Η τελετή βράβευσης έκλεισε με την απονομή από τον ΑΚΤΟ τιμητικής πλακέτας, στην κ. Κολτσιδοπούλου για την πολυετή εθελοντική προσφορά της στα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Η θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» σχετικά με την κατάσταση της Παιδοκαρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα και με την επαναλειρουργία του Παδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 

Μήνυμα της Προέδρου

 Μετά την πρόσφατη αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της Παιδοκαριοχειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, δεδομένης και της  συνεχιζόμενης από τον Οκτώβριο του 2011 διακοπής λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», αλλά και της αδυναμίας του Ωνασείου να καλύψει όλες τις παιδοκαρδιοχειρουργικές ανάγκες, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ,  πολύ μεγάλος αριθμός από τις χιλιάδες των μελών μας εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιλογές και τις δυνατότητες που θα έχουν τα παιδιά τους για την κάλυψη των καρδιοχειρουργικών τους αναγκών.  Ανταποκρινόμενος αμέσως ο Πανελλήνιος Σύλλογος, λειτουργώντας θεσμικά, επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και υπέβαλλε γραπτό Υπόμνημα προτείνοντας ως λύση των συσσωρευομένων προβλημάτων την επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιο-χειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε υψηλό επίπεδο, μάλιστα πανεπιστημιακό, απαλλαγμένο από τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, σύμφωνα με εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων διεθνού κύρους, πράγμα που οφείλει να πράξει το Υπουργείο.  Το ξεκάθαρο σκεπτικό και οι ενέργειες αυτές της «Καρδιάς του Παιδιού» δημοσιοποιήθηκαν με το από 14/3/2013 Δελτίο Τύπου. Παρά ταύτα, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση από κανέναν σχετικά με τους στόχους και το θεσμικό τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου, (όπως π.χ. από κάποιους γονείς οι οποίοι, έχοντας δικαιωματικά επιλέξει το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων των παιδιών τους, έχουν χαρακτηρίσει ως όψιμο το ενδιαφέρον της «Καρδιάς του Παιδιού» για το Νοσοκομείο αυτό, προφανώς λόγω άγνοιας της μακρόχρονης ιστορίας του Συλλόγου μας), το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να σημειώσει τα εξής:

1. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών με διακριτικό τίτλο «Η Καρδιά του Παιδιού» είναι Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Περιεχομένου, Ιδιωτικού Δικαίου και ιδρύθηκε επίσημα το 1983 από γονείς καρδιοπαθών παιδιών με σκοπό την ηθική, ψυχολογική, υλική στήριξη και την παροχή πληροφόρησης στις οικογένειες των παιδιών (με την υπ’ αριθμ. 467/13-10-1983 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με Αριθμό Εθνικού Μητρώου Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα 09110ΣΥΕ120260689Ν: 0548 και Αριθμό Ειδικού Μητρώου Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: 09110ΣΥΕ12026068Ν: 0479).

2. «Η Καρδιά του Παιδιού» ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι ο μοναδικός Σύλλογος που μεριμνά για τα καρδιοπαθή παιδιά, αντιθέτως μάλιστα συνεργάζεται άριστα με τους αντίστοιχους Συλλόγους για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες Β. Ελλάδος & Κύπρου,  «Παιδικές καρδιές» & «Σύνδεσμο γονέων & φίλων καρδιοπαθών παιδιών» αντίστοιχα και είναι πάντα ανοιχτός στην προοπτική συνεργασίας με κάθε άλλο Σύλλογο που έχει κοινούς στόχους.

3. «Η Καρδιά του Παιδιού», με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των παιδιών, ενημερώνεται με κάθε εφικτό τρόπο σχετικά με τα αποτελέσματα και την όλη ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα καρδιοπαθή παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών των μελών του, δεν μεροληπτεί υπέρ ουδενός Νοσοκομείου και ουδενός Ιατρού, ούτε κρίνει, ούτε κάνει συστάσεις, ούτε παρεμβαίνει στις σχετικές επιλογές των γονέων.  Απεναντίας, αγωνίζεται από της ιδρύσεώς του για να έχουν οι γονείς το δικαίωμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ παρέχοντάς  τους κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια και πιέζοντας τους αρμοδίους φορείς (Νοσοκομεία, Υπουργείο, Ασφαλιστικά Ταμεία, κ.α.) για την αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών υποπίπτουν στην αντίληψή του από τις αναφορές των γονέων – μελών του.

4. Δεδομένης της τότε (1983) πλήρους ανυπαρξίας οργανωμένου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στην Ελλάδα, ο νεοϊδρυθείς Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού» επρωτοστάτησε στους αγώνες και στις πιέσεις προς τους αρμοδίους φορείς και συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του Παιδοκαρδιολογικού και Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», γεγονός που αναφέρεται ως «ορόσημο» της ιστορίας του Συλλόγου στην επίσημη ιστοσελίδα μας.  Δυστυχώς όμως, το Κέντρο αυτό δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας, αφού δεν κάλυψε ούτε τον απαιτούμενο αριθμό περιστατικών, ούτε όλο το φάσμα των επεμβάσεων, και πολλοί γονείς δεν ήταν ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα δε δημοσιεύονταν ώστε να είναι διαφανή.  Μεγάλος αριθμός γονέων ήταν αναγκασμένος να καταφεύγει στο εξωτερικό αναζητώντας θεραπεία, αφού οι ίδιοι οι γιατροί του Κέντρου εγγράφως πιστοποιούσαν ότι οι απαιτούμενες επεμβάσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.  «Η Καρδιά του Παιδιού» έκανε και κάνει επί σειρά ετών συνεχείς παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο ζητώντας να ληφθούν ότι μέτρα έκριναν απαραίτητο για την βελτίωση του κέντρου, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

5. Το 1995, δημιουργήθηκε κατόπιν και δικών μας παρεμβάσεων προς τα μέλη του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (το οποίο ανήκει στο Κράτος, επιδοτείται από το Κράτος, αλλά λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που στην πράξη σημαίνει ότι έχει “ “ημι-ιδιωτικό” χαρακτήρα ), Παιδοκαρδιολογική και Παιδοκαρδιοχειργική Κλινική. Αυτή άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 1997 υπό την Διεύθυνση του Παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Σαρρή αντιμετωπίζοντας 250 περιπτώσεις το χρόνο, με πολύ καλά αποτελέσματα που δημοσιεύονταν και που πιστοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία. Παράλληλα όμως δυστυχώς, και παρά τα διαβήματά μας προς τους αρμοδίους φορείς  (τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στα αρχεία του Συλλόγου μας στη διάθεση κάθε αρμοδίου) συνεχίστηκαν τα προβλήματα δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παραπομπή πολλών παιδιών στο εξωτερικό, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελικές έρευνες το 2007, στις οποίες «Η Καρδιά του Παιδιού» εκλήθη και έδωσε προθύμως ότι στοιχεία διέθετε για διευκόλυνση του έργου των αρχών.

6.  Το 2007 αποχώρησε από το Ωνάσειο η ομάδα του Παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Σαρρή και παρατηρήθηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες και παράπονα γονέων, για τα οποία κάναμε επανειλημμένα διαβήματα διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του Ωνασείου, συμβάλλοντας σε κάποια εξομάλυνση. Το Ωνάσειο ανέκαμψε τη λειτουργία του και σήμερα εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες πολλών παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα.  Σύντομα (το 2008) άρχισε να λειτουργεί και στον αμιγώς ιδιωτικό χώρο (στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ), αλλά ευτυχώς με συμβάσεις με τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, όπως του Ωνασείου) μία νέα Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική υπό τη Διεύθυνση του κ. Σαρρή, η οποία επέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα καθώς και την αντικειμενική πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας, γεγονός που κρίναμε ιδιαίτερα θετικά διότι προσέφερε στους γονείς μια τρίτη ποιοτική επιλογή, σύμφωνα με τις αναφορές πολλών ευχαριστημένων μελών μας.   Δυστυχώς όμως, η Παιδοκαρδιοχειρουργική αυτή Κλινική διέκοψε αιφνιδίως τη λειτουργία της  προ ημερών.

7. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες από την αρχή (1983) δυσλειτουργίες στο Νοσοκομείο Παίδων είχαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2011 οδηγήσει τους αρμοδίους στην απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Παιδοκαρδιο-χειρουργικού Τμήματος, με αποτέλεσμα να στερηθούν οι γονείς την επιλογή του αμιγώς δημοσίου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου.  Εγράφησαν πολλά στα ΜΜΕ για τα αίτια της απόφασης αυτής, και πολλοί γονείς που είχαν επιλέξει το Κέντρο αυτό ευλόγως απαιτούν την επαναλειτουργία του.  Όμως, μόλις πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο (Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 18/3/12013) αποσπάσματα από τις  “Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις” (ΕΔΕ), οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώνουν την από ετών γνωστή σε μας βαθειά δυσλειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής αυτής Κλινικής, γεγονός που ακυρώνει τη χρησιμότητα της επαναλειτουργίας της με το ίδιο όπως πριν καθεστώς ιατρών και εν γένει οργάνωσης. 

8. Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψιν, και έχοντας σαν πάγιο στόχο τη βελτίωση των επιλογών των γονέων για ποιοτική φροντίδα των παιδιών, οι οποίες  επιλογές πλέον έχουν περιοριστεί μόνο στο Ωνάσειο, και δεδομένου ότι θεσμικά ο Σύλλογος μόνο δημόσιους φορείς μπορεί να πιέσει και να επηρεάσει, «Η Καρδιά του Παιδιού» επαναφέρει τις από το 1983 διατυπωθείσες και σε κάθε ευκαιρία επανατονιζόμενες προτάσεις του προς τους αρμοδίους για την ανάγκη η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» να λειτουργεί, όχι απλώς για να λέμε ότι λειτουργεί, αλλά να λειτουργεί με βάση όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές εξοπλισμού, στελέχωσης και οργάνωσης από καταξιωμένους διεθνώς ειδικούς επιστήμονες.

9. Συνεπώς, ακόμα και για κάθε έναν που δεν εγνώριζε τη μακρά, τριακονταετή δράση του Συλλόγου, πρέπει να είναι πλέον απολύτως σαφές ότι το ενδιαφέρον του Πανελλήνιου Συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού» για τη σωστή λειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» δεν είναι ούτε όψιμο, ούτε βέβαια κατά διάνοιαν ευκαιριακό, αλλά πάγιο. Το μόνο στοιχείο που είναι νέο στην πρόταση της «Καρδιάς του Παιδιού» είναι, η νέα Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων να οργανωθεί σαν Πανεπιστημιακή Κλινική ώστε να έχει και τις αυξημένες πανεπιστημιακού επιπέδου προδιαγραφές και κύρος και να αποτελέσει πηγή επίσημης και τεκμηριωμένης αντικειμενικά εκπαίδευσης των μελλοντικών μας Παιδοκαρδιοχειρουργών.