Η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (World Heart Federation) και από το 1999 εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.  Ο στόχος της ξεχωριστής αυτής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπενθυμίζοντας μας,  ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα κυριότερα μέτρα για μια «δυνατή καρδιά».

Η καρδιά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, γι’ αυτό και η καλή της υγεία και φροντίδα είναι επιτακτική ανάγκη. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, τα  καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιφέρουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, είναι το κάπνισμα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η κατανάλωση ποτού, το στρες, η ελλιπής άσκηση και φυσικά η μη υποβολή σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την καλή λειτουργία της καρδιάς μας, αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες, υιοθετώντας υγιεινούς τρόπους ζωής, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων ή να τον περιορίσουμε σε περίπτωση που έχουν ήδη εμφανιστεί. Οι «σύμμαχοι»  για τη φροντίδα της καρδιάς είναι:

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Η συχνή σωματική άσκηση

Η διαχείριση του άγχους

Οι τακτικοί έλεγχοι της καρδιάς και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις μικρές και μεγάλες καρδούλες που γιορτάζουν σήμερα και μας παροτρύνει να μοιράσουμε την αγάπη της καρδιάς μας, ώστε να επηρεάσουμε θετικά τους γύρω μας!!!

https://world-heart-federation.org/world-heart-day/